Den här veckan har OpenAI på ett avgörande sätt blockerat åtkomst till sin webbplats från Kina och Hongkong, vilket innebär att utvecklare och företag avskärmas från några av de mest avancerade AI-teknikerna som finns tillgängliga idag.
OpenAI:s drag är inte förvånande med tanke på de ökande geopolitiska spänningarna och den tekniska rivaliteten, men det representerar en vändpunkt inom AI som ytterligare kommer att öka temperaturen i det ganska iskalla tekniska kalla kriget. Resultatet får enorma återverkningar på det framtida AI-landskapet i Kina och resten av världen och kommer att lägga grunden för en hård konkurrens mellan AI-supermakterna i framtiden.
Mot bakgrund av ökade statliga krav och rivalitet om AI-dominans skyddar OpenAI:s val företagets immateriella rättigheter samtidigt som man navigerar geopolitiska svårigheter. Flytten understryker den fördjupade digitala klyftan mellan Kina och västländerna, som fortfarande är ett av de avgörande elementen i denna tekniska krigstid. Men när OpenAI klipper banden med Kina markerar det också en större teknisk frikopplingstrend där de amerikanska och kinesiska tekniska ekosystemen dras isär ytterligare, enligt vissa experter.
Konsekvenser för kinesiska AI-aktörer
OpenAI:s blockad innebär både utmaningar och möjligheter för kinesiska AI-företag. Å ena sidan kan frånvaron av OpenAI:s avancerade modeller, som GPT-4, från den kinesiska marknaden bromsa antagandet och integrationen av banbrytande AI-teknik. Detta är särskilt relevant för nystartade och mindre företag som saknar resurser för att utveckla liknande modeller på egen hand.
”OpenAI:s åtgärd, som kommer att träda i kraft den 9 juli, kan påverka kinesiska företag som utvecklar sina tjänster baserat på OpenAI:s stora språkmodeller (LLM)”, säger en Sydkinesiska morgonposten med hänvisning till experter. Men det kan också fungera som en gnista som driver på innovationen i Kina, och driva kinesiska företag ännu längre mot att producera sina teknologier. Det skulle kunna skapa en ny boom inom AI-forskningen och göra det kinesiska landskapet mer energiskt och självförsörjande.
Å andra sidan skapar blockaden ett vakuum som inhemska jättar som Alibaba, Baidu och Tencent är väl positionerade för att fylla. Dessa företag har de finansiella musklerna, talangerna och infrastrukturen för att accelerera sin forskning och utveckling inom AI, vilket leder till att dessa aktörer blir ännu mer aktiva inom AI-innovation och bygger inhemska alternativ till OpenAI.
Dessutom har den kinesiska regeringen aggressivt finansierat sin teknikindustri med stora investeringar och gynnsamma regleringar. I sin tur kan vi komma att se en ny våg av AI-forskning som skulle öka konkurrensen mellan inhemska kinesiska aktörer och föra Kina i linje med sina utländska motsvarigheter.
Global AI-dynamik
OpenAI:s utspel har förgreningar bortom Kina. Potentialen att förändra den globala AI-dynamiken är mycket reell, och det verkar alltmer sannolikt att vi kan få se ett ännu mer fragmenterat AI-landskap. Medan USA och Kina är upptagna med att definiera sin dominans kan andra länder och regioner komma att liera sig med den ena sidan baserat på tillgång till AI-teknik.
Detta gäller särskilt länder i Sydostasien och Afrika där Kina har starka ekonomiska band – de skulle sannolikt gynna fler kinesiska AI-lösningar. Europeiska och nordamerikanska stater kan dock komma att öka sitt beroende av USA-baserade AI-lösningar. Denna uppdelning kan få djupgående konsekvenser för internationella konsortier, datautbyten och utvecklingen av globala AI-normer.
Blockaden väcker också viktiga frågor om etik och säkerhet. I detta sammanhang utövar OpenAI digital suveränitet – det kontrollerar vem som kan och inte kan skörda frukterna av dess teknik. Åtgärderna är en del av ett bredare angreppssätt som nu sker på alla nivåer i AI-stacken för att säkerställa att sådan teknik byggs och används på sätt som uppfyller anständiga standarder och etik, inklusive säkerhetsaspekter.
Detta utmanar Kina när det gäller att strategiskt positionera sina spirande AI-sektor så att andra nationer inte ser den som ett hot. Men i takt med att AI-racet hårdnar måste vi prioritera etik och internationellt samarbete, och för vissa företag som ser Kina som en viktig marknad måste de hitta ett sätt att ta sig runt de komplicerade geopolitiska hindren.
Apple, till exempel, söker enligt uppgift lokala partners för att tillhandahålla tjänster som uppfyller Pekings stränga AI-regler, inklusive de standarder som fastställdes av China Electronic Standardisation Institute förra året. AI:s framtid hänger inte bara på tekniska framsteg utan också på de geopolitiska strategier och policyer som styr utvecklingen och användningen av AI.
(Foto: Jonathan Kemper)
Se även: Apple får enligt uppgift gratis ChatGPT-åtkomst
Vill du lära dig mer om AI och big data från branschledare? Kolla in AI & Big Data Expo som äger rum i Amsterdam, Kalifornien och London. Det omfattande evenemanget är samlokaliserat med andra ledande evenemang, bland annat Konferens om intelligent automation, BlockX, Veckan för digital omvandling, och Cybersäkerhet & Cloud Expo.
Utforska andra kommande evenemang och webbseminarier om företagsteknik som drivs av TechForge här.