AI-drivna WAF:er kontra traditionella brandväggar: Skydda dina webbapplikationer

Av | 24 juli 2024


Om ditt företag förlitar sig på webbapplikationer är du förmodligen bekant med traditionella nätverksbrandväggar. Och det av goda skäl – de spelar en ovärderlig roll när det gäller att filtrera externa hot som vill attackera din övergripande infrastruktur. Men i takt med att allt fler av de viktigaste verksamheterna flyttar ut på nätet till komplicerade webbappar och API:er har det uppstått luckor som vanliga brandväggar helt enkelt inte kan se in i. Dagens nya AI-drivna hot kräver en ny strategi för säkerhet.

Utan insyn i din anpassade applikationslogik och dataflöden kan stora sårbarheter utnyttjas, vilket möjliggör stöld av känslig information, finansiella bedrägerier och till och med driftstörningar. Du behöver fortfarande brandväggsförsvar, men om du enbart förlitar dig på dem för att skydda alltmer kraftfulla webbegenskaper spelar du ett riskabelt hasardspel (med mycket verkliga konsekvenser).

Genom att lägga till specialiserade brandväggar för webbapplikationer (WAF) som är utformade för att analysera förfrågningar i hela sammanhanget i dina appmiljöer – och förbättras med AI för ännu större noggrannhet – kan du låsa fast saker och tryggt bygga ut avancerade digitala funktioner. Med ett djupförsvar i flera lager som kombinerar skydd på nätverks- och applikationsnivå kan du på ett säkert sätt leverera de typer av sömlösa, personliga digitala upplevelser som utgör grunden för varaktiga kundrelationer och operativ excellens år 2024.

Luckor i traditionella brandväggsförsvar

Chansen är stor att du redan har ett traditionellt brandväggsskydd som skyddar hela ditt nätverk (om du driver några onlinetjänster). Dessa brandväggar filtrerar inkommande trafik baserat på en uppsättning fördefinierade regler som främst är inriktade på protokoll, portnummer, IP-adressområden och grundläggande anslutningsstatus.

Vanliga brandväggsregler begränsar t.ex. extern åtkomst till privata intranätresurser, blockerar oönskade trafiktyper som spelprotokoll online, upptäcker storskaliga nätverksskanningar och minskar DDoS-attacker (distributed denial of service).

Detta perimeterskydd fungerar bra för klassiska nätverksfokuserade cyberhot. Men en traditionell brandvägg saknar sammanhang när det gäller applikationslogik, användararbetsflöden och datastrukturer som är unika för anpassade webbappar och API:er. Den skannar helt enkelt nätverkspaket när de anländer och försöker tillåta eller blockera dem i enlighet med detta. Det gör den sårbar för AI-drivna angripares förändrade taktik.

Utan insikt i applikationens interna funktioner kan stora sårbarheter smyga sig förbi traditionella brandväggsförsvar:

  • SQL-injektionsattacker: Infogande av skadlig kod som möjliggör fjärråtkomst, dataförstörelse eller informationsstöld
  • Bruten autentisering: Möjliggör obehörig systemåtkomst med stulna inloggningsuppgifter
  • Exponering av känslig data: Genom felaktig kryptering, säkerhetskopiering eller loggning
  • Skript på flera webbplatser (XSS): Injicering av JavaScript eller HTML för att sprida skadlig kod, kapa sessioner, skrapa data eller förstöra webbplatser

Hackare kan också rikta in sig på konfigurationsproblem, felaktiga affärslogikflöden, luckor i identitetshanteringen och osäker åtkomst på objektnivå när de väl är inne i själva applikationerna. AI-drivna attacker kan utnyttja dessa sårbarheter med alarmerande hastighet och precision – och din brandvägg skulle inte se det komma.

Dessa exploaterbara applikationsbrister gör det möjligt för angripare att stjäla känsliga affärsdata och personlig information, bryta kryptovaluta olagligt på servrar, hålla system som lösen, ta över kundkonton och både neka legitim åtkomst och förstöra backend-resurser. AI har bara förstärkt dessa risker.

Traditionella brandväggar är fortfarande extremt viktiga som första försvarslinje för nätverkets perimeter. Men för företag som bedriver verksamhet online via moderna webbappar är det viktigt med ytterligare skyddsåtgärder som är anpassade till applikationshot – och som förstärks av AI:s förmåga att upptäcka hot.

Varför WAF:er ger ett kritiskt skydd

Brandväggar för webbapplikationer hanterar sårbarheter i applikationslagret och hål i logiken som grundläggande nätverksbrandväggar missar. WAF:er är särskilt utformade för att skydda webbappar, API:er, mikrotjänster och Rich Internet Applications. AI förbättrar ytterligare deras förmåga att identifiera och reagera på dessa hot.

A WAF inspekterar på djupet all trafik som flödar till webbobjekt med hjälp av riktade regelsamlingar och negativa säkerhetsmodeller som definierar misstänkt beteende. Därefter analyserar de förfrågningar efter indikatorer på vanliga exploateringar och attacker som syftar till att missbruka applikationens beteende och funktionalitet. AI-driven analys kan upptäcka subtila mönster som annars skulle gå obemärkta förbi. Dessa kan inkludera:

  • Extrema trafikspikar som indikerar möjliga DDoS-händelser
  • Misstänkta geolokaliseringar av en IP-adress
  • Upprepade inmatningar strax under spärrgränserna
  • Ovanliga HTTP-rubriker, användaragenter eller protokoll
  • Kända skadliga nyttolaster i POST-begäranden
  • Försök att korsa katalogstrukturer på oförutsägbara sätt
  • Specialtecken och mönster som indikerar SQL-injektion eller cross-site scripting

Avancerade WAF kombinerar denna hotdetektering i realtid med global hotinformation för att identifiera nya exploateringar och dåliga aktörer så snart nya attackmönster dyker upp. AI och maskininlärningsalgoritmer gör det till och med möjligt för vissa lösningar att härleda ytterligare beteenderegler genom att undersöka dina specifika applikationstrafikmönster över tid. AI:s anpassningsförmåga är avgörande i detta ständigt föränderliga landskap.

När trafiken passerar blockerar WAF farliga förfrågningar samtidigt som legitima användare släpps igenom med minimal latenspåverkan. Detta skyddar själva applikationen och skyddar både data och funktionalitet från att äventyras. AI-drivna WAF:er kan göra detta med anmärkningsvärd snabbhet och precision och hålla jämna steg med det ständigt föränderliga hotlandskapet.

De flesta WAF-produkter innehåller också funktioner som virtuell patchning, detektering av beteendeavvikelser, automatisk policyjustering, integration med tredje part och positiva säkerhetsmodeller för att upptäcka verifierade användningsfall.

De viktigaste funktionerna i traditionella brandväggar jämfört med WAF

Funktion Traditionell brandvägg Brandvägg för webbapplikationer (WAF)
Nivå för drift Nätverk (lager 3/4) Applikation (lager 7)
Trafikanalys Paket, portar, IP-adresser HTTP/HTTPS-förfrågningar, innehåll, parametrar, rubriker
Skydd mot attacker Attacker på nätverksnivå Angrepp som är specifika för webbapplikationer (SQLi, XSS, CSRF etc.)
Anpassning Begränsad Omfattande
Ytterligare funktioner Kan erbjuda grundläggande intrångsskydd Inkluderar ofta botbegränsning, DDoS-skydd, API-säkerhet
AI-integration Begränsad eller obefintlig Betydligt mer vanligt förekommande. Används för att förbättra upptäckt av hot och incidenthantering

Skapa en stege för applikationssäkerhet

Webbapplikationer ligger till grund för många viktiga affärsfunktioner – intern verksamhetsstyrning, kundupplevelse, partnerintegration – och listan kan göras lång. I takt med att beroendet av dessa applikationsekosystem ökar, ökar också exponeringen för affärsrisker genom underliggande sårbarheter.

Genom att stärka applikationssäkerheten täpps stora blindspår till samtidigt som företagen kan fortsätta med avancerad digital omvandling som stöder viktiga mål runtomkring:

  • Förbättrad självbetjäning och bekvämlighet genom expansion av kundportaler
  • Ökad utvecklingshastighet med hjälp av CI/CD-pipelines och mikrotjänster
  • Möjliggöra datautbyte i realtid genom IoT-integrationer och öppna API-ekosystem
  • Ökade intäkter med personaliserade gränssnitt och rekommendationsmotorer

Genom att kombinera perimeterförsvar på nätverksnivå från traditionella brandväggar med förstärkt skydd från specialiserade WAF:er skapas en säkerhetstrappstegseffekt. Den traditionella brandväggen filtrerar tillåten trafik på nätverksnivå baserat på IP-adresser, protokoll och volymheuristik. Detta skyddar mot grundläggande attacker som maskar, spaningsskanningar och DDoS-händelser.

Sedan tar WAF över på applikationslagret och granskar hela sammanhanget för förfrågningar för att identifiera försök att utnyttja applogik och funktionalitet i sig med hjälp av injektionsattacker, stulna inloggningsuppgifter, ovanliga arbetsflöden eller andra lömska tekniker som säkerhetsteam stöter på dagligen.

Tillsammans utgör dessa lager försvar-på-djupet-strategi säkrar både det övergripande nätverket och de invecklade webbapparna som står för en allt större del av den viktiga verksamheten. Företagen kan då lägga mer utvecklingsresurser på att förbättra kapaciteten i stället för att bara täppa till sårbarheter.

Slutord

Kostnaderna för säkerhetsincidenter blir allt allvarligare för varje år. Och eftersom företag i allt högre grad förlitar sig på webbappar för att hantera verksamheten, betjäna kunder och öka intäkterna utgör sårbarheter i applikationer en allvarlig (och omedelbar) affärsrisk.

Att skydda system med avancerade applikationsmedvetna försvar – som drivs av AI – innebär att din säkerhet stöder snarare än står i vägen för dina viktigaste strategiska initiativ

Med skalbara och säkra försvar som skyddar dina webbfastigheter kan du tryggt bygga upp funktioner som stöder mål kring bättre kundupplevelse, smidigare drift, ökad försäljningstillväxt och utökade partnerkanaler. Med andra ord kan du fokusera på att driva ditt företag framåt med sinnesfrid i vetskapen om att du har gjort din del för att säkra din perimeter och dina webbappar i vår alltmer AI-drivna värld.



Source link